Toata lumea stie ca animalele salbatice nu vad ca oamenii. Desi suna ca o propozitie simpla, de fapt, ar trebui sa te gandesti la mai mult decat la culori.
Animalul vede si cu creierul sau, fiind si asta diferit, nu doar ochii
Ochiul este responsabil doar pentru partea optica a vederii, imaginea, culorile, formele si simtul sunt puse impreuna de creier. Cand spunem ca animalele salbatice vad diferit, nu inseamna doar ca nu pot distinge unele culori pe care le putem noi, ci si ca creierul lor pune laolalta imaginea pe care o vad diferit. Evident, formele si simtul spatiului sunt aceleasi pentru ei, cel mai bun exemplu in acest sens este ca recunosc figura umana de la distanta. Instinct. Dar daca ne ghemuim si ramanem nemiscati, atunci nici ei nu mai stiu exact ce vad, cel mult vom fi doar suspiciosi, un element strain un potential pericol si de aceea vor sari, dar cred ca multi am vazut o caprioara cu o privire fixa, calcand pasi spre noi, care era banuitoare, dar totusi nu a fugit. Acolo, creierul lor nu mai pune cap la cap ceea ce vad ei asa cum facem noi oamenii, care recunoastem un corp uman chiar daca este inntr-o pozitie intinsa sau ghemuita, chiar daca este acoperita cu diferite culori etc.
Apoi vine simtul mirosului, care este cel putin la fel de important, daca nu cel mai important simt pentru unele specii. Noi, oamenii, al caror simt cel mai important este vederea, ne folosim „creierul vizual” pentru a incerca sa intelegem perceptia unei fiinte vii a carei vedere poate sa nu fie atat de importanta. De exemplu, cea a unui mistret.
Ochii animalelor pot percepe mai multa lumina si pot vedea mai bine in intuneric. Daca ochii sunt mult mai mari in raport cu forma capului si corpului lor (de exemplu la caprior, bufnițe etc.), ei pot vedea chiar si in intuneric, deoarece percep mai multa lumina decat omul, insa aceste animale au o vedere mai slaba a culorilor, in plus, creierul lor nu distinge culorile pe care le vad cum se intampla in cazul unui creier uman. Un bun exemplu in acest sens este culoarea portocalie, pe care speciile salbatice o pot vedea, dar o vad ca verde sau gri neutru, motiv pentru care nu se observa pentru ei. De aceea purtam echipamente de vizibilitate portocalii in cazul partielor de vanatoare la grup, pentru ca vederea animalelor nu prea face diferenta intre culoarea hainelor de vanatoare si a mediului. Tot ceea ce vedem creierul construieste din informatiile primite.
Apropo de haine de vanatoare verzi si maro. Nu le purtam neaparat ca sa nu ne vada animalele. Il purtam pentru ca este culoarea hainelor de vanatoare, asa onoram natura iesind in haine de culoare naturala. Aceasta traditie s-a dezvoltat de-a lungul secolelor. Dar asta nu inseamna ca nu vom fi observati de un cerb sau de un caprior daca suntem neatenti pe teren. Daca nu spargem conturul figurii umane cu model camo, echipamentul verde in sine este inutila.
Apoi urmeaza urmatoarea intrebare. Bine, animalele vad doar cateva culori, si nu la fel de viu ca oamenii. Potrivit oamenilor de stiinta, vederea animalelor este alcatuita din culori pastelate. Pe baza cercetarilor, albinele vad culorile UV, albastru si galben, in timp ce serpii vad cateva culori plus radiatia de caldura infrarosie. Da, au o camera termica incorporata. Dar nu in ochii lor, ci in gaura din nas, iar creierul lor combina viziunea optica cu cea termica... in teorie, dar evident ca nu vom sti niciodata pana nu vom vedea in interiorul creierului unui sarpe. Iepurii vad albastru si verde, dar acelasi lucru este valabil si pentru caprioare si, practic, pentru majoritatea mamiferelor. De fapt, caprioarele vad un spectru mai mare, dar creierul lor ll transforma in albastru si verde, ceea ce inseamna ca pot distinge intre albastru si verde, dar nu verde si rosu, sau portocaliu si rosu. Din acest motiv, practic la caprioarele vorbim despre un daltonism rosu-verde, ceea ce este, de asemenea, caracteristic unor oameni.
Cerbul, pe de alta parte, poate vedea intr-o oarecare masura radiatiile UV! Ceea ce poate fi important pentru ca ei vad foarte bine in intuneric in acest spectru albastru-violet. Si da, imbracamintea vanatorului are radiații UV, indiferent de culoarea acesteia, pe care o pot detecta caprioarele. Nu este de mirare ca in ultimii ani a devenit la moda nu numai sa se pulverizeze cu deodorant special care neutralizeaza mirosul uman , ci si se spala hainele de vanatoare de camuflaj cu detergent „UV-killer”. Acest lucru poate sa fie important doar in conditii de lumina scazuta, deoarece lumina soarelui suprima radiațiile UV ale hainelor. Daca ajuta ceva detergentul neutralizant UV? Specialistul (un anume Brian Murphy, CEO al Quality Deer Management Association) spune ca au vanat si pana acum cu succes la caprioare fara el, de secole, insa, conform starii actuale a stiintei, nu se poate exclude ca acesta sa aiba efect.
Prin urmare, vederea cerbiilor este complet diferita de cea a oamenilor. A evoluat in modul in care traiesc. Sunt animale de prada, din aceasta cauza ochii lor sunt amplasati pe partea laterala a capului, oferind un camp vizual de 310 de grade (oamenii au 180, pradatorii au aproximativ 200), iar anatomia lor este astfel incat sa se poata concentra asupra orice schimbare brusca in anturajul lor fara a misca cu capul. Pentru o astfel de operatie, o persoana are nevoie de miscare continua a capului si a ochilor.
Mistretii
In comparatie, mistretul este aproape complet diferit. In timp ce simtul sau olfactiv este atat de excelent incat poate detecta mirosurile de la o distanță de 8-10 kilometri si de la o adancime de 7 metri sub pamant, vederea sa nu este la fel de buna ca cea a caprioarelor sau a cerbului. De asemenea, porcii vad in mare parte albastru si verde, la fel ca si cerbul. Aceasta se numeste viziune dicromatica, in timp ce oamenii au vedere tricromatica (rosu-verde-albastru). Cu toate acestea, ca si cerbul, porcul vede si culori rosii-galbui, dar nu le poate distinge de verde. Mai mult, conform cercetatorilor, este dificil pentru porc sa distinga nuante de culoare (vezi culorile pastel mentionate mai sus), ca exemplu ei dau ca probabil vede cerul ca albastru, dar nu este sigur ca poate distinge nori albastrui de culoarea cerului.
In timpul experimentelor cu oameni, s-a stabilit ca cei care au primit imaginile tricromatice au observat animalele camuflate mai devreme decat cei care au vizualizat imaginile dicromatice, dar spre marea lor surprindere, in timpul testelor, cei care au vizualizat imaginile bicromatice au inceput sa evolueze rapid, iar pana la sfarsitul testului, au reactionat cu aceeasi rapiditate decat cele care au vizualizat imagini cu trei culori. Prin urmare, a vedea intregul spectru de culori nu joaca un rol important in recunoastere, chiar si un om este capabil sa invata in cateva ore, animalele asa cresc.
Aproape ca nu conteaza ce vede porcul daca are un astfel de simt al mirosului asa cum am descris mai sus. Putem concluziona cu usurinta de aici ca simtul sau principal nu este vederea, ci mirosul. Adesea, cand vede ceva suspect, ocoleste si incearca prin miros sa verifice ce este obiectivul respectiv.
Pradatorii
Aproape acelasi lucru este valabil și pentru canini, adica sacali si vulpi, asa cum este descris mai sus. Potrivit studiilor, vederea lor in culori este limitata la albastru si galben. Ei vad toate celelalte culori ca fiind gri sau doar o nuanta de albastru si galben. De asemenea, este interesant ca, daca luam vederea umana perfecta ca 20/20 (care este o valoare calculata de experti pe tabla de citire zecimala Kettesy), atunci vederea cainilor este in jur de 20. /75, iar cea a pisicilor este in jur de 20/100. Crezi ca ochii lor sunt mai ascutiti decat ai nostri? Dimpotriva! Aceste valori reprezinta masura in picioare anglo-saxone, ceea ce inseamna ca un caine poate vedea la fel de bine de la o distanța de 20 de picioare (aproximativ 6 metri) cat putem noi de la o distanta de 75 de picioare (aproximativ 22 de metri), iar o pisica poate vedea de la 20 de picioare cat putem noi de la o distanta de 100 de picioare (aproximativ 30 de metri). La om, 10/20 inseamna o deficienta vizuala de 50%. Cu alte cuvinte, cainii si pisicile nu au o vedere la distanta la fel de ascutita ca noi. Dar, intr-un fel, vulpile, sacalii și alti pradatori ne bat liber, iar aceasta este perceptia miscarii!
Vederea pradatorilor este sensibil la miscare, in ochii lor, acest „mod” este activ in mod constant. Au si o alta arma. Ei nu isi pot folosi doar vederea pentru a-si pozitiona prada, ci si pe baza sunetului lor, pot identifica cu usurinta exact unde se ascunde victima, aproape cu o precizie la centimetru.
Lanterne
In sfarsit ajungem la problema lanternelor.
Din cele de mai sus, putem concluziona ca, pe langa lumina alba, mamiferele vad si lumina verde (albul conține toate culorile spectrului de culori, curcubeul, cele trei culori de baza, rosu, albastru, verde, in proportii egale, care o face alba, iar lumina cu halogen mai galbuie este clasificata si aici, desi contine mai mult rosu, si includem si lumina LED intre 4000-6000K, despre care se spune ca este alba, care este culoarea luminii soarelui la amiaza, deci alb natural - cel putin in teorie, dar as prefera sa nu intru acum). Ei vad mai putin rosu, dar il percep si putin, doar ca nu ca rosu, ci probabil ca un verde foarte pal. Infrarosu nu atat de mult. Lumina unui proiector cu infrarosu de 850 nm este la fel de puternica ca si cea a unei lumini tactice Olight mai serioase, dar culoarea sa este intr-un spectru atat de mare incat nu o putem vedea. Dar asta il face si mai puternic, il vedem doar slab, din cauza culorii sale invizibile pentru noi. Mai presus de toate, percepem lumina botului, asa cum o observa animalele: punctul mic rosu din ambuscada sau puncte de pe camera de vanatoare din copac. Vederea animalelor este concentrata pe miscare, asa ca observa blitul, asta e ceea ce le remarca cel mai mult.
Ei nu pot vedea lumina proiectata, cu alte cuvinte, daca suntem in afara liniei lor de vedere cu proiectorul cu infrarosu, nu vor observa lumina de pe sol si vegetatia din jurul lor. Totusi sa nu credem ca e usor sa fii in afara zonei de vizibilitate a unui cerb de exemplu care are un unghi vizual cca 310 grade. Cand capul lor este jos cand hranesc de exemplu , vad putin si din zona aflata in spatele lor (insa in acest timp se formeaza un unghi orb mic in fata lui). Lumina unei iluminaotr de 940 nm este acum complet invizibila atat pentru animale, cat si pentru oameni. Aceasta se extinde deja atat de adanc in domeniul infrarosu, incat pur si simplu nu este vizibil, indiferent cat de puternica ar fi intensitatea.
Cheia este intensitatea, care este influentata de culoare
Principalul lucru in cazul lanternelor este, prin urmare, intensitatea luminii. Cu cat lumina perceputa de animal este mai puternica, cu atat este mai vizibila. Pana la un anumit nivel, terenul si mediul iluminat sunt si ele iluminate, deasupra unui nivel (culoare) doar sursa . Putem reduce intensitatea perceputa prin deplasarea catre spectrul mai putin vizibil. Desigur, animalele percep si albastrul si verdele din lumina alba, așa ca observa mai usor. Dintre verde, doar verdele, care este inca o culoare foarte vizibila pentru caprioare si porci, deci nu conteaza pentru ei daca este verde sau albastru-verde. Pe de alta parte, pradatorii nu vad bine culoarea verde, asa ca lumina unei lanterne verde nu va fi atat de stralucitoare in ochii lor, nu va fi atat de izbitoare. Le va parea mai bland, mai indepartat, mai slab, mai putin inspaimantator. Dar sa nu credem ca am rezolvat problema șacalului cu lumina verde, pentru ca ei observa flash-ul luminii imediat cand lanterna este aprinsa.
Deci nu exista lanterna minune, doar norocul vanatorului. Noi oamenii vedem cel mai clar in lumina alba, de aceea ne plac luminile albe. Oricine care a folosit o lumina rosie stie deja ca uneori este foarte greu de perceput si de recunoscut zona iluminata, contururile devin foarte slabe. O parte din motivul pentru aceasta este ca lungimea de unda a luminii rsșii este mai lunga, așa ca nu „deseneaza” la fel de puternic obiectele.
Desigur, animalul care a fost deja “luminat”, dar a supravietuit, nu conteaza daca lumina este puternica sau slaba, daca pare aproape sau departe, ochii lor ageri pentru miscare vor observa ca o sursa de lumina clipește brusc si vor alerga. Cu toate acestea, si porcii si sacalii sunt destul de inteligente, asa ca in cele din urma vor invata ce inseamna pericol pentru ei, indiferent de culoare.